Zioła i przyprawy niewskazane w ciąży
- Szałwia lekarska – istnieje prawdopodobieństwo, że działa toksycznie z uwagi na substancję zwaną tujonem. Może przyśpieszyć poród oraz hamować laktację, więc naparów z szałwii nie powinny pić ani kobiety w ciąży, ani matki karmiące.
- Ziele piołunu – możliwe działanie poronne, mają neurotoksyczny wpływ na płód.
- Liście aloesu – mogą prowadzić do skurczów macicy, a co za tym idzie wywołać przedwczesny poród lub doprowadzić do poronienia.
- Liście malin – mogą doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy i przyśpieszyć poród.
- Koper włoski – przeciwwskazany w ciąży z uwagi na możliwe działanie toksyczne na płód.
- Lukrecja – może doprowadzić do wzrostu ciśnienia krwi u ciężarnej.
- Kozieradka – spożywana w dużych ilościach może doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy i porodu.
- Mącznica lekarska (liście) – może przedwcześnie wywołać akcję porodową.
- Liście miłorzębu – istnieje prawdopodobieństwo wywołania krwawienia i krwotoku.
- Owoce papryki – mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu poprzez wywołanie skurczy macicy.
- Cząber – istnieje ryzyko przekrwienia narządów rodnych.
- Rozmaryn – posiada właściwości rozkurczające, co może doprowadzić do skurczów macicy.
- Tymianek – może wykazywać działanie wczesnoporonne.
- Kurkuma – powoduje skurcze macicy, czego konsekwencją może być przedwczesny poród lub nawet poronienie.
- Żeń-szeń – może doprowadzić do powstania wad rozwojowych u płodu.
- Majeranek – jego duże ilości mogą spowodować skurcze macicy, a w ich konsekwencji przedwczesny poród lub poronienie.
- Szałwia muszkatołowa – może zwiększać ryzyko poronienia.

PAMIĘTAJ!
Niekorzystne działanie ziół w ciąży, związane jest głównie z ich systematycznym spożyciem w naprawdę dużych ilościach. Codzienna duża szklanka wody z kurkumą pita przez 9 miesięcy to zupełnie co innego, niż szczypta cynamonu użyta do jednego posiłku podczas ciąży. Dlatego ZAWSZE skonsultuj z lekarzem wszelkie wątpliwości dotyczące swojego stanu zdrowia i „ryzykownych potraw i napojów”.
Produkty zakazane w ciąży ze względu na ryzyko zatrucia pokarmowego:
- niepasteryzowane mleko i przetwory mleczne (ser feta, brie, Camembert, oscypki) oraz jakiekolwiek potrawy przyrządzone z surowego mleka;
- hot-dogi, mielonki, wędliny, pasztety, pasty mięsne, jeśli nie ma pewności, że zostały podgrzane do temperatury 73 st. C;
- wędzony łosoś, pstrąg, dorsz, tuńczyk, makrela;
- surowe jaja, surowe lub niedogotowane mięso, takie jak tatar, szynka parmeńska;
- surowe owoce morza;
- wątróbka (ze względu nadmierną ilość witaminy A występującej w postaci retinolu, co może powodować szereg wad wrodzonych u płodu, takich jak wady twarzoczaszki, ośrodkowego układu nerwowego oraz serca).
Produkty wykluczone z diety ciążowej ze względu na ryzyko zakażenie pasożytami:
- surowe mięso w każdej postaci;
- sushi;
- sushimi;
- ceviche.

Ryby wykluczone z ciążowej diety ze względu na zawartość rtęci:
- miecznik
- duży tuńczyk,
- tuńczyk biały w ilości 170g tygodniowo,
- surowe lub mrożone owoce morza,
- rekin,
- makrela królewska.
Suplementy diety
Wielu suplementów ziołowych nie badano pod kątem ich wpływu na ciążę i laktację, dlatego zasługują na szczególną uwagę i ostrożność w ich stosowaniu oraz zwrócenie uwagi na możliwość interakcji z lekami. W ciąży szczególnie należy uważać na diabelski pazur, schizandryna, lukrecja, papaina, pluskawica groniasta, aloes, zielona herbata (zawiera kofeinę), sida cordifolia.