CIĄŻA
1. Czego należy unikać w ciąży?
- Niedogotowanego mięsa oraz surowizn (jaja, ryby, mięso).
- Przetworzonych produktów i słodzików.
- Nieorganicznej soi i kukurydzy.
- Nabiału ze sklepu – pełen jest antybiotyków i nie zawiera większej ilości składników odżywczych.
2. Co koniecznie warto włączyć do żywienia ciężarnej?
- Większą ilość podaży białka.
- Tłuszcz! Niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka na każdym etapie ciąży.
- Awokado, orzechy, pestki.
- Warzywa i owoce – najlepiej swoje, lub od rolnika.
- Produkty bogate w żelazo.
- Produkty bogate w witaminy B6 i B12.
- Produkty bogate w cholinę.
- Zakwas z buraków (domowy).
3. Jak powinna wyglądać suplementacja witaminą D w ciąży?
Suplementacja witaminą D powinna zależeć od jej poziomu w organizmie.
- Dawka 2000 j.m. to dawka podtrzymująca.
- Suplementacja przez rok podnosi poziom z 11 – 50.6 ng/ml dawką 5000 j.m.
- Suplementacja z wapniem!
- Regulacja poziomu hormonów w łożysku.
W czasie ciąży w organizmie matki zachodzi szereg zmian mających na celu zapewnienie dostatecznej ilości wapnia niezbędnej do mineralizacji układu szkieletowego szybko rozwijającego się płodu. Witamina D bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej i jest warunkiem odpowiedniego wchłaniania wapnia. Płód jest całkowicie zależny od przezłożyskowego transportu 25-hydroksywitaminy D. Zatem niedobory tej witaminy w ciąży prowadzą do niedoborów u płodu i noworodka. Deficyty witaminy D3 w ciąży wpływają nie tylko na układ szkieletowy dziecka, ale również na funkcjonowanie wielu innych układów, a także na utratę wapnia z kości ciężarnej.
KARMIENIE PIERSIĄ
4. Co warto suplementować w czasie karmienia piersią?
Pamiętaj, że suplementację zawsze dobieramy indywidualnie na podstawie wyników badań, jednak podstawą będą:
- witamina B12 – jeśli występują niedobory,
- dobrze dobrane probiotyki,
- jod,
- cholina, jeśli kobieta nie spożywa jaj,
- witamina D3 + K2 + wapń,
- najważniejsze kwasy omega-3!
5. Jaką mieszankę ziół możemy zastosować na problemy z laktacją?
- ziele bazylii,
- owoc anyżu,
- koper włoski,
- melisa,
- ziele rutwicy,
- owoc kminku,
- nasiona czarnuszki.
Stosujemy codziennie, aż do ustąpienia problemu. Dodajemy równe proporcje.
6. Jak uzupełniać żelazo w trakcie karmienia piersią?
Karmiące mamy powinny pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości żelaza wraz z dietą, aby pokryć straty tego składnika związane z wydzielaniem mleka i podstawowymi stratami żelaza.
Zadbaj, by na twoim stole znalazły się produkty zawierające ten składnik, np. czerwone mięso, ryby, jaja, orzechy, warzywa strączkowe lub kasze. Wchłanianie żelaza ułatwia witamina C, dlatego komponując posiłek nie zapominaj o warzywach (np. papryka, natka pietruszki), które są bogatym źródłem tego składnika. Warzywa najlepiej jadaj na surowo lub krótko gotuj na parze. Zawierają cenne witaminy, składniki mineralne oraz bardzo ważny błonnik pokarmowy, dlatego powinny być częścią każdego posiłku.
7. Jakie napoje pić?
Karmiąc piersią, powinnaś dużo pić. Woda najlepiej gasi pragnienie i nawadnia organizm. Dozwolone są również soki owocowe (z umiarem ze względu na wysoką zawartość cukru), słabe herbaty i napary ziołowe oraz pełnotłuste mleko. Unikaj napojów gazowanych oraz zawierających pobudzającą kofeinę.
+600 — 800 ml na dobę wody do podstawowego zapotrzebowania.