W święta, przy stole pełnym znakomitych potraw, niełatwo przestrzegać wszystkich zasad zdrowej diety. Na szczęście dzień, czy dwa, nie dodadzą nam od razu dodatkowych kilogramów. Jedzenie to nie tylko dostarczanie organizmowi składników odżywczych, ale również przyjemność i radość. Ajurweda nie każe nam rezygnować z tradycji, ale ma dla nas kilka dobrych rad jak utrzymać nas w dobrym samopoczuciu.

Przyjrzyjmy się bliżej kilku podstawowym zasadom zdrowej diety po ajurwedyjsku.

Herbata z imbirem na „dzień dobry”

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia, więc każdy dzień rozpocznij od ciepłej herbaty z imbirem. Zagotuj wodę już z imbirem, a uzyskasz bardziej intensywny smak. Taka poranna dawka tej korzennej przyprawy wzmocni twój układ odpornościowy i przyspieszy trawienie. Wypij taką herbatę po każdym obfitym posiłku.

Nie zapominaj o warzywach

Warzywa są łatwiej przyswajalne niż zboża, mięso czy ryby. Zrób na nie więcej miejsca na talerzu.

Nie najadaj się do pełna

Ajurweda mówi, że po posiłku 1/4 żołądka powinna pozostać pusta. W ten sposób nie przeciążysz układu pokarmowego i unikniesz nagromadzenia się w nim zbyt wielu toksyn. Napełnij połowę żołądka jedzeniem, jego ćwiartkę wodą, a resztę pozostaw pustą.

Pij letnią wodę

Unikaj picia zimnej wody, najlepiej, jeśli będzie ona w temperaturze pokojowej. Pij herbaty ziołowe, np. z kopru włoskiego, kminku, kolendry, kurkumy i imbiru.

Praktykuj w sobie zdrowe nawyki odżywiania

Wznieś ajurwedyjski toast

Zimą Ajurweda ma na celu utrzymanie ciepła ciała. To doskonały pretekst, by napić się grzanego wina. Sekret dobrego grzańca zawsze tkwi w przyprawach, co idealnie wpisuje się w tradycję Ajurwedy.

Trzymaj formę

Nie zapominaj o regularnych ćwiczeniach. Długi spacer w zimowym otoczeniu czy intensywny trening? Każda forma ruchu będzie dla ciebie dobra i poprawi twoje samopoczucie. Jeśli czujesz się ospały, wystarczy trochę ruchu, aby poczuć się lepiej. Jeśli czujesz się spięty lub przytłoczony, spacer to najprostsza sztuczka.

Przy świątecznym stole starajmy się znaleźć złoty środek i jeść w umiarkowanych ilościach, z zachowaniem właściwych odstępów miedzy posiłkami, bez podjadania. Staraj się skupić na wszystkim, co tworzy niepowtarzalną magię świąt – spotkania z rodziną, spokój, radość i miłość.

Autor: Specjaliści z Prana Spa