Jak wspominaliśmy w naszym ostatnim artykule, już samo przygotowanie do poczęcia jest niezwykle ważne w kontekście naszego jak i jeszcze nienarodzonego dziecka. Dzięki dobrej diecie, nie tylko możemy uniknąć różnych dolegliwości, ale też wesprzeć nasz układ pokarmowy i uchronić go przed np.: wzdęciami,
zaparciami, zgagą itp. To bardzo dobry czas, by spojrzeć na naszą dietę i wprowadzić do niej kilka zdrowych nawyków.

Według Ajurwedy pożywienie (ahara) spożywane przez ciężarną kobietę, zostaje przekształcone w płyn odżywczy (rasa), który ma potrójne działanie:
a) dostarcza odpowiednich składników do organizmu matki,
b) zapewnia pożywienie rosnącemu płodowi,
c) pomaga w wytworzeniu mleka matki.

Dieta w ciąży według Ajurwedy

Dieta przepisywana kobiecie w ciąży powinna:

  • być smaczna,
  • zawierać w sobie większość płynnych składników
  • być przeważnie słodka w smaku
  • przygotowywana ze składników, które leczą lub zapobiegają chorobom
  • zawierać w sobie masło, ghee i mleko
  • być przygotowywana przy użyciu gorącej wody, mleka i mięsa. Mleko zapewnia odżywienie i
    stabilność płodu. Mięso dostarcza składników odżywczych do odżywienia płodu i tłumi zaostrzoną
    Vata.

Poniżej przedstawiamy listę produktów zalecanych przyszłym mamom:

  • dwie odmiany ryżu (Shali i Shashtika),
  • zielony gram (mudga),
  • pszenica (godhuma),
  • mąka z prażonego ryżu (lajasaktu),
  • masło,
  • ghee,
  • mleko,
  • twaróg zmieszany z cukrem i przyprawami,
  • miód,
  • cukier,
  • chlebowiec różnolistny,
  • banan,
  • winogrona,
  • kwaśne i słodkie dodatki.

Ajurwedyjskie wskazówki dietetyczne na każdy miesiąc ciąży

Miesiąc ciąży Wskazówki dietetyczne
1. miesiącMleko według ochoty i zapotrzebowania
Dieta słodka, chłodna i płynna
Masło klarowane
2. miesiącMleko ze słodkimi ziołami (madhura)
Dieta słodka, chłodna i płynna
3. miesiącMleko z miodem i ghee
Gotowany na mleku ryż odmiany Shashtika
Mieszanka ugotowanego ryżu i rośliny
strączkowej (krisara)
4. miesiącMleko z 12 g masła
Gotowany ryż (szasztika) z twarogiem
Lekkostrawne potrawy z mlekiem/masłem/mięsem dzikich zwierząt
5. miesiącGhee
Gotowany ryż (szasztika) z mlekiem, ghee i
mięsem dzikich zwierząt
kleik ryżowy (yavagu)
Ryż gotowany z mlekiem i słodzony (payasa)
6. miesiącGhee z mleka (ksheerasarpi) z ziołami madhura*
Ghee lub kleik ryżowy
Słodzony twaróg
7. miesiącGhee z mleka (ksheerasarpi) madhura
Ghee z ziołami prithakparnyadi (vidarigandhadi)
Słodkie danie Gritakhanda
8. miesiącKleik ryżowy z mlekiem i ghee
zupa mięsna
Gritapooraka
9. miesiącZupa mięsna z gotowanym ryżem i tłuszczem (najlepiej ghee),
kleik ryżowy zmieszany z dużą ilością tłuszczu
Różne rodzaje zbóż
*[Cha. Sa.  Sharira Sthana  8/32],
**[ Su.Sa. Sharira Sthana 10/4],
***[A.S. Sharira Sthana
3/3-11], #[Bhe.Sa.Sharira Sthana 8/6], ##[Ha. Sa. Tritiya Sthana 49/2]

Dieta a emocje

Pamiętajmy, że dziecko w naszym łonie otrzymuje od nas nie tylko pokarm, ale równie mocno odczuwa nasze emocje, które mają ogromny wpływ na jego rozwój. Świadomość tych emocji i panowanie nad nimi to fundament naszego fizycznego i psychicznego zdrowia, które pragniemy przekazać dziecku. Jeśli będziemy tłumić w sobie negatywne emocje i będą one nieustannie obecne w naszym życiu, to nawet najzdrowszy pokarm nie będzie w stanie uchronić nas przed chorobą.

Nie ma jednej idealnej diety dla wszystkich, także w przypadku ciąży. Ważne, by potrafić wsłuchać się w swoje ciało i zrozumieć jego potrzeby. By zadbać o swoje ciało i dostarczyć sobie i dziecku jak najlepszych składników potrzebnych do poprawnego wzrostu. By wyciszyć emocje i przekazać dziecku spokój i zrozumienie już od pierwszych chwil jego życia.

Moc zdrowia życzy zespół Praną Spa Bali&Ayurveda Center!