Jak wspominaliśmy w naszym ostatnim artykule, już samo przygotowanie do poczęcia jest niezwykle ważne w kontekście naszego jak i jeszcze nienarodzonego dziecka. Dzięki dobrej diecie, nie tylko możemy uniknąć różnych dolegliwości, ale też wesprzeć nasz układ pokarmowy i uchronić go przed np.: wzdęciami,
zaparciami, zgagą itp. To bardzo dobry czas, by spojrzeć na naszą dietę i wprowadzić do niej kilka zdrowych nawyków.
Według Ajurwedy pożywienie (ahara) spożywane przez ciężarną kobietę, zostaje przekształcone w płyn odżywczy (rasa), który ma potrójne działanie:
a) dostarcza odpowiednich składników do organizmu matki,
b) zapewnia pożywienie rosnącemu płodowi,
c) pomaga w wytworzeniu mleka matki.
Dieta w ciąży według Ajurwedy
Dieta przepisywana kobiecie w ciąży powinna:
- być smaczna,
- zawierać w sobie większość płynnych składników
- być przeważnie słodka w smaku
- przygotowywana ze składników, które leczą lub zapobiegają chorobom
- zawierać w sobie masło, ghee i mleko
- być przygotowywana przy użyciu gorącej wody, mleka i mięsa. Mleko zapewnia odżywienie i
stabilność płodu. Mięso dostarcza składników odżywczych do odżywienia płodu i tłumi zaostrzoną
Vata.
Poniżej przedstawiamy listę produktów zalecanych przyszłym mamom:
- dwie odmiany ryżu (Shali i Shashtika),
- zielony gram (mudga),
- pszenica (godhuma),
- mąka z prażonego ryżu (lajasaktu),
- masło,
- ghee,
- mleko,
- twaróg zmieszany z cukrem i przyprawami,
- miód,
- cukier,
- chlebowiec różnolistny,
- banan,
- winogrona,
- kwaśne i słodkie dodatki.
Ajurwedyjskie wskazówki dietetyczne na każdy miesiąc ciąży
Miesiąc ciąży | Wskazówki dietetyczne |
1. miesiąc | Mleko według ochoty i zapotrzebowania Dieta słodka, chłodna i płynna Masło klarowane |
2. miesiąc | Mleko ze słodkimi ziołami (madhura) Dieta słodka, chłodna i płynna |
3. miesiąc | Mleko z miodem i ghee Gotowany na mleku ryż odmiany Shashtika Mieszanka ugotowanego ryżu i rośliny strączkowej (krisara) |
4. miesiąc | Mleko z 12 g masła Gotowany ryż (szasztika) z twarogiem Lekkostrawne potrawy z mlekiem/masłem/mięsem dzikich zwierząt |
5. miesiąc | Ghee Gotowany ryż (szasztika) z mlekiem, ghee i mięsem dzikich zwierząt kleik ryżowy (yavagu) Ryż gotowany z mlekiem i słodzony (payasa) |
6. miesiąc | Ghee z mleka (ksheerasarpi) z ziołami madhura* Ghee lub kleik ryżowy Słodzony twaróg |
7. miesiąc | Ghee z mleka (ksheerasarpi) madhura Ghee z ziołami prithakparnyadi (vidarigandhadi) Słodkie danie Gritakhanda |
8. miesiąc | Kleik ryżowy z mlekiem i ghee zupa mięsna Gritapooraka |
9. miesiąc | Zupa mięsna z gotowanym ryżem i tłuszczem (najlepiej ghee), kleik ryżowy zmieszany z dużą ilością tłuszczu Różne rodzaje zbóż |
**[ Su.Sa. Sharira Sthana 10/4],
***[A.S. Sharira Sthana
3/3-11], #[Bhe.Sa.Sharira Sthana 8/6], ##[Ha. Sa. Tritiya Sthana 49/2]
Dieta a emocje
Pamiętajmy, że dziecko w naszym łonie otrzymuje od nas nie tylko pokarm, ale równie mocno odczuwa nasze emocje, które mają ogromny wpływ na jego rozwój. Świadomość tych emocji i panowanie nad nimi to fundament naszego fizycznego i psychicznego zdrowia, które pragniemy przekazać dziecku. Jeśli będziemy tłumić w sobie negatywne emocje i będą one nieustannie obecne w naszym życiu, to nawet najzdrowszy pokarm nie będzie w stanie uchronić nas przed chorobą.
Nie ma jednej idealnej diety dla wszystkich, także w przypadku ciąży. Ważne, by potrafić wsłuchać się w swoje ciało i zrozumieć jego potrzeby. By zadbać o swoje ciało i dostarczyć sobie i dziecku jak najlepszych składników potrzebnych do poprawnego wzrostu. By wyciszyć emocje i przekazać dziecku spokój i zrozumienie już od pierwszych chwil jego życia.
Moc zdrowia życzy zespół Praną Spa Bali&Ayurveda Center!