Fizjologiczny przyrost masy ciała w ciąży wiąże się z rozwojem dziecka, ale także ze zmianami w organizmie kobiety, które to umożliwiają (powiększanie się macicy, wzrost objętości krwi). Sprawdź jak jeść zdrowo i świadomie w ciąży.
Zobacz jak prawidłowo powinna się zwiększać twoja masa ciała w ciąży
To, o ile powinna zwiększyć się masa ciała w trakcie ciąży, zależy od wartości wskaźnika BMI jeszcze przed jej zajściem. Poniżej znajdują się zalecenia dotyczące rekomendowanego wzrostu masy ciała w ciąży.
U kobiet:
- z niedoborem masy ciała (BMI < 18,5 kg/m2 ) zaleca się, żeby to było od 12,5 do 18 kg
- z prawidłową masą ciała (BMI od 18,5 do 24,9 kg/m2 ) – od 11,5 do 16 kg
- z nadwagą (BMI od 25,0 do 29,9 kg/m2 ) – od 7 do 11,5 kg
- z otyłością (BMI ≥ 30,0 kg/m2 ) – od 5 do 9 kg
Po obliczeniu swojego BMI przed zajściem w ciążę oraz określeniu tego, ile kobieta powinna przytyć w trakcie jej trwania, możemy określić zapotrzebowanie energetyczne.
Poznaj fakty i mity dotyczące odżywania w ciąży >>>
Okres przygotowania do ciąży jak i samej ciąży jest dla kobiety wyzwaniem nie tylko fizycznym, ale także psychicznym. Niejednokrotnie przyszłe matki świadomie decydują się na zahamowanie wzrastania masy ciała. Należy jednak pamiętać, że odchudzanie w czasie ciąży przy prawidłowym BMI jest stanowczo odradzane przez Instytut Matki i Dziecka.
Nadmiar i niedobór masy ciała w ciąży
Kobiety borykające się z niedowagą przed ciążą częściej rodzą dzieci z małą masą urodzeniową. Dodatkowo zwiększa się także umieralność okołoporodowa ich dzieci, która jest znacznie wyższa niż u kobiet z prawidłową masą ciała. Niedowaga w czasie ciąży może być także powodem wystąpienia u dzieci opóźnionego rozwoju wewnątrzmacicznego oraz porodu przedwczesnego. Niska waga w czasie ciąży niesie także komplikacje dla matki. Bardzo często związana jest ona z niedoborami żelaza, a co za tym idzie niedokrwistością. Badania wykazują, że niedokrwistość, poza konsekwencjami zdrowotnymi może przyczyniać się także do depresji poporodowej.
Nie należy również dopuszczać do rozwoju bądź pogłębiania się otyłości u kobiet ciężarnych. Aż trzykrotnie wzrasta ryzyko obumarcia płodu u kobiet otyłych w porównaniu do kobiet, które mają prawidłowy wskaźnik BMI. Dużo częściej dochodzi również do zwiększenia masy urodzeniowej dziecka, powyżej 4,5 kg, co również jest przyczyną znacznie częściej wykonywanych zabiegów cesarskiego cięcia. Kobiety z wysoką masą ciała dużo częściej cierpią również na cukrzycę ciężarnych, nadciśnienie. Zwiększa się również częstotliwość występowania żylaków, bólów kręgosłupa, obrzęków nóg czy hemoroidów.
Cierpisz na cukrzycę ciążową? Sprawdź jak powinna wyglądać Twoja dieta podczas ciąży >>>
Zarówno nadmierna, jak i zbyt mała masa ciała kobiety ciężarnej może przyczynić się do groźnych powikłań u dziecka i jego matki. Warto zadbać o prawidłowe odżywianie przed i w czasie ciąży, aby takie ryzyko zminimalizować.
Poznaj najważniejsze zasady zdrowego odżywiania w ciąży >>>
Co jeść, aby nie przytyć po ciąży?
Zachowanie zbilansowanej diety o odpowiedniej kaloryczności wpływa na zdrowie przyszłej mamy oraz dziecka. Istotne jest zatem dopasowanie kaloryczności posiłków odpowiednio do potrzeb matki i płodu w każdym trymestrze oraz wykluczenie z diety składników zakazanych. Przyszła mama powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje, zwłaszcza w pierwszych miesiącach ciąży. Z czasem dobowy bilans kaloryczny powinien wzrosnąć – w II trymestrze o 360 kcal, a w ostatnim o 475 kcal.
Poznaj 8 porad, które pomogą Ci zachować zdrową dietę w ciąży:
- Postaraj się, aby Twoja dieta była urozmaicona, dzięki temu zmniejszysz ryzyko niedoborów pokarmowych.
- Regularne spożywaj zbilansowane posiłki (postaraj się jeść 5 razy dziennie), dzięki temu zapobiegniesz nadmiernemu przyrostowi masy ciała.
- Wybieraj produkty niskoprzetworzone, unikaj gotowych dań.
- Staraj się, aby Twoje posiłki być pełnowartościowe i zawierały białko, węglowodany oraz tłuszcze. Największy udział w diecie powinny zajmować węglowodany złożone, później- warzywa, owoce, a także produkty mleczne. Mięso, ryby, wędliny, jajka, tłuszcze- ich ilości powinny być stosunkowo mniejsze.
- W ciągu dnia spożywaj 2 porcje owoców (ok. 300 g) i 3 porcje warzyw (ok. 500 g). Poza sezonem z powodzeniem możesz korzystać z mrożonek.
- Przynajmniej 2 razy w tygodniu sięgaj po ryby np.: pstrąg, dorsz- w postaci pieczonej, czy gotowanej. Jedna porcja to ok. 100 g surowej ryby.
- Wybieraj najzdrowsze metody przyrządzania posiłków: pieczenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie, gotowanie na parze, duszenie.
- Wypijaj 2-2,5 l płynów w ciągu dnia, w czym 1-1,5 l powinna być to naturalna woda mineralna (najlepiej niegazowana lub źródlana). Resztę płynów mogą stanowić: herbaty owocowe, czerwone, czarne, bądź ziołowe (dozwolone dla kobiet w ciąży) – bez cukru, lekkie napary kawy z mlekiem lub bez, soki warzywne lub warzywno-owocowe bez dodatku cukru.
Odżywianie w ciąży – daj o siebie zadbać specjalistom z Love Catering
Nie bez powodu odżywianie w ciąży to nieustanny temat dyskusji wśród lekarzy i dietetyków. To, co spożywa ciężarna, ma niebagatelny wpływ na kondycję zdrowotną dziecka. Niestety wciąż powiela się wiele szkodliwych mitów, które już dawno zostały obalone. Jeśli boisz się, że wpadniesz w ich pułapkę, nie zwlekaj i poproś o pomoc specjalistów.
Dieta przyszłej mamy powinna bazować na bogato odżywczych składnikach. To właśnie na nich opiera się nasz specjalny jadłospis dla MAM, opracowany przez certyfikowanych dietetyków – w naszych posiłkach znajdziesz to, co najbardziej wartościowe dla kobiety ciężarnej i karmiącej piersią. Masz pytania lub wątpliwości? Skontaktuj się z nami jak najszybciej i skorzystaj z bezpłatnej konsultacji.
Zapraszamy!