Maj i piękna pogoda za oknem zachęcają, aby również i naszych talerzach zawitała wiosna! Skoro rozpoczynamy sezon na świeże warzywa i owoce, warto wiedzieć, które z nich występują właśnie teraz.
Mamy dla was listę warzyw i owoców, po które warto sięgnąć w maju, by skorzystać nie tylko z ich walorów smakowych, ale przede wszystkim aby dostarczyć naszemu organizmowi cennych substancji odżywczych i witamin.
Warzywa:
- Sałaty: masłowa, rzymska, karbowana, lodowa
- Szparagi
- Kalafior
- Pietruszka (korzeń)
- Rzodkiewka
- Marchew
- Kapusta biała młoda
- Czosnek
- Seler
- Cebula (zwykła i dymka)
- Ziemniaki
- Szczaw
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Botwinka
- Groszek
Owoce
- Rabarbar
- Truskawki
- Agrest
- Jabłka (boiken i idared)
W czerwcu dojdą do głosu przede wszystkim owoce, a sezon na truskawki rozkręci się na dobre. My je kochamy, a wy? 🙂