Co to jest cukrzyca ciążowa?
Cukrzyca ciężarnych jest dość częstym powikłaniem metabolicznym. Manifestuje się nieprawidłowymi- podwyższonymi parametrami glukozy we krwi, które mogą występować na czczo lub po posiłkach.
Najważniejszym, pierwszym krokiem, aby zapanować nad schorzeniem jest zmiana diety i wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych, aby ustabilizować poziom glukozy we krwi. Niestety ciężarne często traktują moment ciąży jako “mogę jeść wszystko i za dwóch” i same doprowadzają do pojawienia się zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa pacjentek w ciąży, aby wiedziały jak sobie radzić!
Jakie są najważniejsze zalecenia żywieniowe w cukrzycy ciężarnych?
Najważniejsze w dietoterapii kobiety z cukrzycą jest indywidualne dopasowanie jej jadłospisu i zaleceń, względem informacji jak jej organizm reaguje na poszczególne posiłki i produkty i jak duże wyrzuty glukozy po nich obserwuje. Jakie zatem mamy podstawowe, uniwersalne rady dla każdej Pani, która chce naturalnie zadbać o prawidłowe poziomy glukozy w organizmie.
Podstawowe zalecenia żywieniowe i około żywieniowe to:
- Ustal regularność swoich posiłków. Nie jedz w biegu, byle czego, byle tylko podbić sobie glukozę dawką węglowodanów (np. drożdżóweczka do kawki w pracy).
- Zadbaj o prawidłowy rozkład makroskładników. Zredukuj do minimum węglowodany proste, ustal odpowiedni poziom białka, tłuszczu i węglowodanów złożonych. Dobierz je indywidualnie! Należy wziąć pod uwagę Twoją masę ciała, wykonywaną aktywność fizyczną oraz inne obciążenia chorobowe, jeśli występują.
- Pamiętaj, aby wybierać produkty z odpowiednim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Ważne! Produkty o niskim indeksie glikemicznym jedzone w bardzo dużej ilości, narobią nam więcej szkody, niż produkty o wysokim indeksie glikemicznym zjedzone w małej ilości, z dodatkiem tłuszczu bądź białka, które obniży IG.
- Zadbaj o odpowiednie przeciwzapalne tłuszcze i kwasy omega-3. Wprowadź do swojego jadłospisu orzechy, migdały, pestki i nasiona, dobrej jakości oleje roślinne.
- Zadbaj o delikatną aktywność fizyczną, oczywiście za zgodą lekarza, jeżeli nie ma żadnych przeciwskazań zdrowotnych. Pamiętaj, że ruch poprawia insulinowrażliwość.
- Nie porównuj się z koleżanką! Każdy organizm jest inny, inaczej reaguje na dane produkty i inne wyrzuty glukozy będziemy obserwować, nawet u podobnie zbudowanych kobiet. Podejdź do tego indywidualnie. Czytaj etykiety!
- Wyeliminuj fast food-y, słodycze ze złym składem (cukier, słodziki, syrop glukozowo- fruktozowy, barwniki, wypełniacze)- te produkty tylko obciążą Twój organizm i mogą spowodować niekontrolowane wyrzuty glukozy.
- Zadbaj o to, aby codziennie pojawiały się surowe warzywa oraz mała ilość owoców, które zawierają mało cukru (borówki, maliny, truskawki, jagody, porzeczki, jabłka, cytrusy).
- Naucz się pewnych schematów. Jeżeli chcesz zjeść owoc- dodaj do niego orzech, nie jedz w ciągu dnia 3 słodkich posiłków, nie powtarzaj dwa razy dziennie kanapek.
- Zwróć uwagę czy po nabiale nie masz dużych wyrzutów glukozy. Niestety ta grupa produktów może do tego doprowadzać.
- Pamiętaj o nawodnieniu organizmu 🙂
Przykładowe menu na jeden dzień
Przedstawiam Ci pomysł i propozycję na menu, pamiętaj, że podane ilości są ogólne i ważny jest odpowiedni dobór produktów.
Śniadanie: Omlet z cukinią
- 100 g cukinii
- 80 g marchwi
- 2 jajka
- 10 g oliwy z oliwek
- 25 g szpinaku
- 150 g pomidorków koktajlowych
Marchew i cukinię zetrzyj na tarce, dopraw do smaku. Wymieszaj z rozbitymi jajkami i usmaż na oliwie. Smaż z każdej strony po ok 5-7 min. Podawaj ze szpinakiem i pomidorkami.
II śniadanie: Koktajl owocowy z orzechami
- 100 g malin
- jeden banan
- 10 g siemienia lnianego
- 10 g orzecha włoskiego
- 100 ml wody
Namocz siemię lniane w wodzie ok 10 min. Dorzuć owoce. Zmiksuj wszystkie składniki. Podawaj z orzechami.
Obiad: Kasza jęczmienna z kurczakiem i pietruchą
- 50 g kaszy (na surowo)
- 150 g piersi z kurczaka lub indyka
- 30 g pietruszki (korzeń)
- 20 g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 200 g pomidor w puszce
- 100 g ogórka kiszonego
- Przyprawy – dowolnie
Kaszę ugotuj al dente. Pokrój pietruszkę i kurczaka na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie (lub upiecz w piekarniku). Dodaj następnie puszkę pomidorów, wymieszaj i dopraw. Podawaj z kaszą i pokrojonymi ogórkami kiszonymi.
Podwieczorek: Sałatka warzywna
- 25 g szpinaku
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g brokuła
- 40 g sera (przygotowanego z mleka pasteryzowanego)
- 10 g orzech włoski
- 10 g olej z wiesiołka/ lniany/ z ogórecznika
- Przyprawy dowolnie
Pokrój wszystkie składniki na mniejsze kawałki, w miseczce wymieszaj, dopraw i polej oliwą. Na górę ułóż orzechy.
Kolacja: Zupa krem jarzynowa
- 200 g włoszczyzny
- 300 ml wody
- Przyprawy
- Porcja rosołowa
- 50 g kalafiora
- 50 g brokuła
- 10 g pestek dyni
Pokrojone warzywa wrzuć do małej ilości wody, dopraw i gotuj, aż zmiękną. Wyjmij mięso. Zmiksuj na gładką masę. Podawaj z pestkami dyni na surowo.
Dbaj o siebie, szukaj pomocy i rozwiązań jeśli nie wiesz jak sobie radzić. Nieleczona cukrzyca w ciąży niesie za sobą ryzyko poważnych powikłań dla dziecka!
Źródła: 1. Cukrzyca ciężarnych – wiedza kobiet o profilaktyce i jej stosowanie (uj.edu.pl) 2. Dieta ciężarnej a ryzyko wad wrodzonych dziecka - Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu - Tom 17(46), Numer 4 (2011) - AGRO - Yadda (icm.edu.pl) 3. Autor: Paulina Ciupka, Źródło: doświadczenie własne, praca z pacjentkami. 4. Jadłospis Autor: Paulina Ciupka, Źródło: opracowanie własne
Autor: mgr Paulina Ciupka dietetyk, psychodietetyk
Gabinet Dietetyczny “Zdrowy Styl” Kraków
Zapraszam po więcej: https://www.facebook.com/ZdrowyStylPC