Czego nie jeść w ciąży? Uważaj na te produkty!

Ciąża to wyjątkowy czas zarówno dla przyszłej mamy, jak i rozwijającego się w jej brzuchu maluszka. Obydwoje potrzebują szczególnej troski, zwłaszcza w kontekście odżywiania – niezbędnym krokiem jest wdrożenie zdrowej diety i wyeliminowanie z jadłospisu szkodliwych produktów. Spodziewasz się dziecka i nie wiesz, czego nie wolno jeść w ciąży? Zapoznaj się z poniższą listą zakazanych pokarmów. Jak najszybciej wprowadź zmiany do swojego menu!

Napoje alkoholowe

Nie bez powodu alkohol znajduje się w ścisłej czołówce niebezpiecznych produktów dla ciężarnej i jej dziecka – nawet jego niewielka ilość może doprowadzić do poważnych zaburzeń w rozwoju płodu, w tym wystąpienia alkoholowego zespołu płodowego (FAS) lub pochodnych zaburzeń, wywołujących liczne komplikacje. Jest całkowicie zakazany nawet w małych dawkach (zabroniona jest nawet 1 lampka wina do obiadu).

Surowe mięso i ryby

Jeśli jesteś fanką tatara lub sushi, wiedz, że powinnaś zrezygnować z owych przysmaków na czas ciąży i karmienia piersią. Spożycie surowizny może wywołać zatrucie toksoplazmozą lub listeriozą. Warto pamiętać, że – poza bakteriami bytującymi w składnikach niepoddanych obróbce termicznej – równie niebezpieczne są metale ciężkie (np. rtęć). Znajdują się przede wszystkim w rybach.

Mleko i jego przetwory

Czego nie jeść w ciąży z kategorii nabiału? W zestawieniu zakazanych produktów widnieją surowe lub niepasteryzowane wyroby nabiałowe. Na wielu forach/blogach pojawiają się informacje, że niewskazane jest jedzenie takich serów jak feta czy mozzarella. Obalamy ten mit. Większość wyrobów nabiałowych spotykanych na sklepowych półkach, podlega procesowi pasteryzacji, przez co produkty te są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Do grupy produktów niepasteryzowanych, które należy wyeliminować w ciąży zalicza się oscypki oraz naturalne sery robione z wiejskiego surowego mleka. Zaliczamy do nich także miękkie, półmiękkie i niebieskie sery pleśniowe, które nierzadko stanowią źródło bakterii z rodzaju Listeria Salmonella.

Mięso oraz wyroby mięsne 

Dieta w ciąży nie powinna uwzględniać mocno przetworzonych. Nie jest wskazane, aby jeść bardzo przetworzone produkty mięsne, np. mortadella, pasztety, parówki, kiełbasy, salcesony, ponieważ mają dużo substancji konserwujących oraz dodatków do żywności. Ponadto zawierają bardzo duże ilości niezdrowych tłuszczy nasyconych. Innym niewskazanym pokarmem w jadłospisie ciężarnej jest wędzone mięso oraz ryby, zawierające pochodne dymu o działaniu rakotwórczym. Te drugie mogą być również siedliskiem chorobotwórczych bakterii i pasożytów, zwłaszcza jeśli są wędzone na zimno.  Do grupy produktów zakazanych w czasie ciąży należą również dania oparte na surowym mięsie i rybach takie jak krwiste steki, tatary, szynki parmeńskie oraz sushi.

Jajka i produkty jajeczne

Zastanawiasz się, czego nie wolno jeść w ciąży poza wyżej wymienionymi produktami? Przyszła mama powinna zrezygnować ze spożywania surowych jajek oraz przekąsek z ich zawartością, ponieważ mogą czaić się w nich pałeczki Salmonelli. Warto mieć na uwadze, że surowe jaja są używane nie tylko w domowych majonezach i koglu-moglu, ale również ciastach, kremach, a także jajecznych deserach. Jako że pałeczki Salmonelli giną już w 60 stopniach, możesz bez obaw spożywać jajka na twardo, sadzone oraz w koszulce.

Inne produkty zakazane w ciąży

Na liście niebezpiecznych i niezalecanych składników w czasie ciąży znajdują się również inne produkty spożywcze. Należą do nich m.in.:

  • surowe kiełki – ze względu na szybki proces psucia się, mogą zawierać niebezpieczną dla mamy i dziecka pleśń;
  • ostre przyprawy – choć same same przyprawy nie są niebezpieczne dla zdrowia ciężarnych, to jednak ostry smak może powodować złe samopoczucie, zgagę i wzdęcia. Z tego względu ostre przyprawy nie są zalecane w czasie ciąży;
  • mocna kawa – ze względu na zawartość kofeiny, picia kawy nie zaleca się kobietom ciężarnym. Kofeina występuje też w innych produktach, takich jak czekolada, kakao, herbata, cola, niektóre leki. Jej nadmierne spożycie w czasie ciąży, może sprzyjać zwężeniu naczyń krwionośnych w macicy i łożysku. Może także zwiększać częstość akcji serca i arytmię u płodu, potencjalnie szkodliwie wpływając na jego wzrost i rozwój. Wyniki badań obserwacyjnych wskazują, że spożycie kofeiny w czasie ciąży może zwiększać ryzyko niskiej urodzeniowej masy ciała i utraty ciąży. Ze względu na brak spójnych dowodów na występowanie ryzyka związanego ze spożywaniem kofeiny w czasie ciąży, akceptuje się nie więcej niż 300 mg/dobę kofeiny. Oczywiście do czasu ustalenia bezpiecznych górnych limitów. Taka ilość kofeiny jest zawarta w 1–2 filiżankach kawy. Kobietom w ciąży jako zamiennik tradycyjnej kawy rekomenduje się picie wersji bezkofeinowej np. z dodatkiem mleka oraz herbatę;
  • sól w nadmiernych ilościach – kobietom w ciąży zaleca się unikania produktów zawierających duże ilości soli. Są to np. produkty wysokoprzetworzone, wędliny, gotowe dania, fast foody. Zbyt duża ilość soli w pokarmie wpływa negatywnie na zdrowie i może wpływać na nadciśnienie tętnicze. Zgodnie z rekomendacjami WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5g.
  • słodkie napoje i inne słodzone produkty – kobietom ciężarnym nie zaleca się spożywania słodkich napojów i innych produktów bogatych w cukry proste. Nadmiar cukru i pustych kalorii to nie tylko możliwość nabrania dodatkowych kilogramów, ale także ryzyko cukrzycy ciążowej. Jeśli masz ochotę na słodkie produkty zamiast słodyczy sięgnij po świeże lub suszone owoce.
Sprawdź jak programowanie żywieniowe wpływa na Twoje dziecko >>

Alergie pokarmowe w ciąży – czy należy unikać niektórych produktów?

Często mówi się o eliminowaniu z diety kobiet ciężarnych produktów spożywczych zaliczanych do listy najczęstszych alergenów pokarmowych. Są to cytrusy, mleko czy orzechy, twierdząc, że ich spożywanie może spowodować w przyszłości alergie pokarmowe u dziecka. Jednak jest to mit. 

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy i wynikami badań naukowych, nie ma uzasadnienia do stosowania przez kobietę karmiącą diet eliminacyjnych. Oczywiście bez określonych wskazań lekarskich. Nie należy profilaktycznie eliminować z diety pokarmów potencjalnie alergizujących. Czyli np. mleka i przetworów mlecznych, jaj, orzechów, ryb, produktów zawierających gluten, truskawek, owoców cytrusowych, kakao. Udowodniono, że takie postępowanie nie zmniejsza ryzyka rozwoju alergii u dziecka. Może natomiast prowadzić do niedoborów różnych składników pokarmowych u mamy.  Nie ma też podstaw naukowych do eliminowania z diety żywności, jeśli nie powoduje ona dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego zarówno u mamy, jak i u dziecka.

Dieta w ciąży pod okiem dietetyków

Dieta w ciąży to jedna z najważniejszych kwestii dla przyszłej mamy. Poprawnie opracowana nie tylko eliminuje przykre dolegliwości, ale również zapobiega niedoborom mikroelementów i wspomaga rozwój płodu.

Nie jesteś pewna, czego nie jeść w ciąży? Jeśli komponowanie posiłków Cię przerasta lub nie chcesz zaprzątać sobie głowy zapamiętywaniem produktów z zakazanej listy, powierz to zadanie specjalistom! Idealną opcją dla Ciebie będzie oferta od Love Catering, który przygotował specjalne menu dla mam, uwzględniające bezpieczne i starannie wyselekcjonowane komponenty.
Masz pytania lub wątpliwości? Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji z dietetykiem, który dopasuje kaloryczność posiłków do Twojego stylu życia i potrzeb. Wypełnij intuicyjny formularz i ustal termin już dziś!

Autor: Eweleina Pochopień, dietetyk Love Catering