Zaparcia w ciąży – jak skutecznie z nimi walczyć?

Ciąża jest wyjątkowym stanem dla każdej kobiety. Niestety pomimo pięknych chwil w tym czasie musimy zmagać się często z niewygodnymi dolegliwościami chociażby ze strony układu pokarmowego. Między innymi są to gazy, wzdęcia, zaparcia czy uczucie przelewania się w żołądku.

Spowodowane jest to rozrastającą się macicą, która naciska na narządy i powoduje wystąpienie problemów w obrębie ruchu perystaltycznego jelit. Również zmiany hormonalne mogą wpłynąć na problemy z wypróżnieniem. Progesteron powoduje spowolnienie pracy jelit oraz obniżenie napięcia mięśni układu pokarmowego, stąd zaparcia to częsty problem wśród ciężarnych.

Jednak drogie Panie – na wszystko mamy radę!

Bardzo często pojawienie się zaparć wiąże, się ze zmianą sposobu żywienia, Panie w początkowej ciąży jedzą mało, zdarzają się wymioty, stąd układ pokarmowy może nie funkcjonować jak do tej pory. Mała ilość ruchu, wypijanej wody oraz źle skomponowana dieta to główni winowajcy wystąpienia zaparć. Często najprostszym rozwiązaniem jest wprowadzenie pewnych modyfikacji żywieniowych i dolegliwości powoli ustępują.

Jakie są sposoby na zaparcia w ciąży? Naturalne

  • Zwiększenie ilości spożywanego błonnika (produkty pełnoziarniste, kasze, surowe warzywa, wybrane owoce),
  • Jeśli to możliwe, wprowadzenie delikatnej aktywności fizycznej – regularne spacery to również ruch,
  • Zadbanie o odpowiednie nawodnienie,
  • Wyłączenie ze swojego jadłospisu produktów zapierających (produkty z mąki pszennej, cukier, czekolada, produkty wysokoprzetworzone).

Które produkty zatem wybierać, aby zmniejszyć dolegliwości?

  • Wypij napar z siemienia lnianego (mielone siemię),
  • Zjedz kilka suszonych śliwek, jabłka, fasolę, porzeczki czy kapustę (jeżeli te produkty nie powodują u Ciebie nasilenie objawów ze strony układu pokarmowego),
  • Wypij kefir lub maślankę,
  • Zastosuj kiszonki.

Jakie zioła może zastosować ciężarna na zaparcia?

  • Rumianek oraz mniszek lekarski, które to ułatwiają trawienie,
  • Koper włoski – z zachowaniem ostrożności, ponieważ w pierwszym trymestrze dopuszczalne są tylko delikatne roztwory z tego zioła,
  • Jabłoń dzika to również sprawdzone zioło, które wykazuje działanie zwiększające perystaltykę jelit i poprawiające funkcję wypróżnień. Zawiera bowiem garbniki, kwasy fenolowe oraz kwercetynę i rutynę, które są skutecznymi środkami leczącymi zaparcia. Polecam stosować napar z liści jabłoni dzikiej.

Jak dopasować swój jadłospis kiedy zmagamy się z zaparciami, pamiętaj o kilku zasadach!

  • Spożywaj posiłki regularnie, nie podjadając pomiędzy nimi,
  • Zwiększ ilość błonnika w swojej diecie, lecz pamiętaj, że błonnik może powodować hamowanie wchłaniania się niektórych składników mineralnych, dlatego należy zachować zdrowy rozsądek w jego stosowaniu,
  • Wprowadź do swojego jadłospisu: świeże warzywa, otręby pszenne/owsiane, suszone morele, orzechy, chleb graham, ryż brązowy, porzeczki czarne, maliny, marchew,
  • Pamiętaj o wypijaniu mniej więcej 2.5 – 3.5 l wody dziennie,
  • Zadbaj o ruch.

Pamiętaj, że wszystkie wyżej wymienione sposoby radzenia sobie z zaparciami należy indywidualnie dostosować do każdego organizmu, pamiętając, że zioła wchodzą w interakcje z pożywieniem, lekami oraz suplementami diety.

Autor: mgr Paulina Ciupka, dietetyk ze specjalizacją psychodietetyk       

Gabinet Dietetyczny „Zdrowy Styl” Paulina Ciupka

Skontaktuj się z nami

Mailowo jesteśmy dla Was dostępni w godzinach 08:00 - 16:00

    od 2008 r.